Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Collegialiteit

Kwaaltjes, daar heeft iedereen wel eens last van, denkt Conny. Maar wat doe je als je collega's structureel ziek, zwak en misselijk zijn?

Kwaaltjes, daar heeft iedereen wel eens last van. Het kan vervelend zijn als je hiermee gewoon naar je werk gaat. Soms moet je een beroep op je collega doen, wat een bezwarend gevoel kan geven. Je vraagt extra energie van een ander om jouw onvermogen op te vangen.

 

Rekening houden
Persoonlijk heb ik daar geen bezwaar tegen, zolang het een incident betreft. Ik als fulltimer krijg verhoudingsgewijs vaker dit soort verzoeken dan iemand die parttime werkt. Het kan voorkomen dat ik wekelijks een collega tref met wie ik rekening moet houden. En omdat werken in de zorg toch al pittig is, zit ik uiteraard niet te wachten op meer verzwaringen.

 

Misbruik

Ik ben mij ervan bewust dat ik misschien ook een keer een beroep op mijn collega’s moet doen. Daarom kan ik met deze kwestie wel leven. Anders is het als er structureel een beroep op je wordt gedaan door een collega die elke week wel weer wat heeft. Of collega’s die wel weer aan het werk zijn, maar toch nog niet geheel hersteld zijn. Dan bekruipt je het gevoel dat er misbruik van jouw collegialiteit wordt gemaakt.

 

Verstoorde verhoudingen
Maar het is ook weer niet de bedoeling dat hierdoor de onderlinge verhoudingen verstoord raken. Daarom moet deze kwestie tijdens een werkoverleg op tafel komen. Dit is de enige manier om het werkbaar te houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.