Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Wat is leuk aan verpleegkunde?

Als ik op internet surf voor mijn huiswerk, stuit ik op een forum. Iemand stelt de vraag: ‘Wat zijn de voor- en nadelen van werken als verpleegkundige?’

Aandachtig lees ik door. Ik kom van alles tegen. Zo spreekt iemand van een slecht salaris, hoge werkdruk en zwaar werk. Aan de andere kant, zegt iemand, wordt het beroep verpleegkundige door mensen buiten de zorg wel hoog gewaardeerd. En er is veel vraag naar.
Als ik de reacties van de verpleegkundigen zo’n beetje overzie, zijn de meesten het erover eens dat je iets kunt betekenen voor je medemens. En dat is juist zo mooi aan ons vak. Ik zie dat ook bij mij op school: de meesten van ons noemen vooral deze reden als wordt gevraagd waarom ze de verpleging in willen.

Maar wat vind ik er eigenlijk van. Wat zijn de voor- en nadelen van werken als verpleegkundige? Het grootse voordeel lijkt mij dat je (meestal) direct iets voor de patiënt kunt betekenen. En dat je je eventueel verder kunt specialiseren, want er zijn ontzettend veel vervolgopleidingen. Maar als tweedejaars leerling met slechts één stage achter de rug kan ik maar weinig spreken over nadelen. Wel viel het mij op dat ik na een stagedag ontzettend moe was.

Maar echte nadelen kan ik op dit moment nog niet opnoemen. Tenminste, toen ik stage liep in een verzorgingshuis was er wel sprake van een hoge werkdruk in de ochtend, maar dat werd eigenlijk gecompenseerd met een rustige middag. Of dit in een ziekenhuis ook zo is, weet ik niet. Daar kom ik in februari achter, want dan begint mijn stage in het ziekenhuis!

10 REACTIES

 1. Ook ik ben verpleegkundige van beroep (geweest) En weet als geen ander dat het van groot belang is om plezier te beleven aan je werk(plek).
  Hoe 'leuk' bepaalde werkzaamheden als verpleegkundige ervaren worden is van vele facetten afhankelijk en wisselt enorm van person tot person.
  Ik heb zelf jaren lang op een gesloten afdeling gewerkt voor psychiatrisch patiënten (EPA doelgroep). Ik heb gemerkt dat het op dergelijke complexe, zware afdelingen van ontzettend groot belang is dat je je als verpleegkundige thuis voelt in het team waarin je werkt. Misschien is dat nog wel het aller belangrijkste om het zware werk vol te houden. Moeilijke zware casuïstiek is plotseling ineens behapbaar als je er op een prettige manier over hebt kunnen spreken met je collega's.
  Hoe je er achter komt wat voor soort werkcultuur bij je past leer je vaak met ervaring, een beetje geluk of met een goede arbeidsbemiddeling! Dat laatste zie ik nu als mijn uitdaging. Ik doe nu werk als arbeidsbemiddelaar. Als je over plezier op je werk verder vragen aan mij hebt mag je altijd contact met mij opnemen!

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo
  Ik ben zelf leerling vpk en werk in een verlpeeghuis op een revalidatie afdeling. Ik heb voor me opleiding stage gelopen in het Ziekenhuis op de Neurologie. En ik zag een groot verschil in de werkdruk. In het ziekenhuis vind ik het minder druk als bij de afdeling in het verpleeghuis. Tuurlijk heb je ander werk maar ik kwam uitgerust na me stage weer op de reva afdleing. Je zal het zelf ondervinden in feb.
  Groetjes Nicole

 4. Ik ben zelf leerling 4 jaars verpleegkundige en het leuke van dit beroep vind ik dat ik mensen er mee kan helpen met hun beperkingen en ziektes en de waardering die je krijgt van patienten geeft mij een goed gevoel dat ik iets voor ander kan betekenen, natuurlijk maak je in de zorg genoeg nare en vervelende dingen mee en soms neem je toch iets van je werk mee na huis waarbij je je erg betrokken voelt en dan is het soms wel moeilijk om werk en prive gescheiden te houden.

 5. ik ben zelf student verpleegkundige maar dan een laatste jaars kinderverpleegkundige in belgie.
  in ziekenhuizen is de werkdruk in de morgen minder als rusthuizen vind ik zelf. vooral op een chirurgische dienst dan moet je niet zoveel wassen.daar houden de verpleegkundige zich bezig met de technische kant van zaken. voordeel: als je je job goed doet dan krijg je enorm veel respect van de mensen voor wie je je best doet.
  nadeel: je moet weekends werken, ploegensysteem maar dit hangt ook af waar je gaat werken. wil je sociale verpleegkundige worden, heb je uren van een school bv. het ligt er gewoon aan of je het de moeite vindt om iets te betekenen bij de mensen denk ik. dan neem je er de voordelen maar ook nadelen maar bij.
  groetjes daisy

 6. Voordeel: Meestal onderdeel zijn van hetgeen een maatschappij beschaafd maakt. (en erover kunnen bloggen 😉 Behoorlijk loon.
  Nadeel: Soms onderdeel zijn van hetgeen een maatschappij onbeschaafd maakt, in sommige vpkberoepen hoge lichamelijke (ambulance!) en/of psychische belasting.

 7. hoewel ik veel meer voordelen dan nadelen kan opnoemen is toch de onregelmatigheid en het moeten werken op feestdagen en in de weekenden soms een nadeel.ook nachtdiensten gaan niet in je hansopje zitten. je sociale leven krijgt hier toch wat deukjes van zo hier en daar. anderzijds: je bent ook eens vrij op dagen dat een ander meot werken….

 8. De leuke kanten van het beroep verpleegkundige is inderdaad iets kunnen betekenen voor mensen voor wie zelfstandig iets doen onmogelijk is. Daarom is er relatief veel waardering van mensen van buitenaf, maar ook van zorgvragers zelf.
  Vind er ook wel minder leuke kanten aan zitten. De werkdruk tijdens de ADL om een x aantal mensen te helpen binnen 7 tot 10 uur ’s morgens. Ook zijn er natuurlijk mensen die geen waardering kunnen of willen uitspreken tegen je.
  In de voorlopige nieuwe CAO gaat de ORT er vanaf (onregelmatige toeslag voor diensten in het weekend, ’s nachts, feestdagen etc.)Dit geld wat je hiervan overhoud moet je investeren in opleiding om up-to-date te blijven voor je werk.
  Goede zet van je Quinten om hier een blog over te schrijven, ik hoop dat je er maar veel reacties op mag krijgen. Succes verder en kijk uit naar je volgende blog 🙂
  Groetjes Jay

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.