Home Blogs

Blogs

Blog Barbara: ‘Eigen regie en therapietrouw gaan niet altijd samen’

Natuurlijk is Barbara een voorstander van eigen regie van patiënten. Maar soms kost het best wat moeite om de patiënt te laten doen wat verstandig is.

Blog Barbara: ‘Oeps, mijn avonddienst vergeten’

Een dienst ruilen, onregelmatige diensten: houd dan als verpleegkundige maar eens het overzicht. Barbara wordt op een vrijdagmiddag gebeld. ‘Waar blijf je?’

Gastblog Suzette: ‘Waarom kan ik als mbo-verpleegkundige geen gespecialiseerde opleiding meer doen?’

Verpleegkundige Suzette (48) heeft sinds 2020 haar mbo-diploma. Sinds 2006 werkt ze in de zorg. Nu ze verder wil leren, stoot zij haar neus. Hbo-v is vereist voor alle specialisaties die ze wil volgen. Waarom is dat toch?

Blog Barbara: ‘Ik weet dat we zinloos handelen, en daar voel ik me schuldig over’

Tegen haar zorggevoel in maakt Barbara toch de antibiotica klaar en hangt het zakje aan: medisch zinloos handelen, en het schuldgevoel daarbij.

Blog Hugo: ‘Wat boeren kunnen, kunnen verpleegkundigen ook’

Terwijl verpleegkundigen buiten het zicht van de camera alle ballen in de lucht proberen te houden – wat niet lukt – was de blik van Nederland deze zomer gericht op de boeren. Ook zij vechten voor hun bestaansrecht, en zijn daar wél succesvol in. Wat kunnen we van hen leren?

Gastblog IGJ: ‘Ausculteren bij een neusmaagsonde kan echt niet meer’

Voormalig ic-verpleegkundige Maaike van Egmond is nu senior inspecteur medisch specialistische zorg bij de IGJ. Ze vraagt aandacht voor de juiste controle na plaatsing van een neusmaagsonde. Vorig jaar kwamen er 5 calamiteitsmeldingen binnen over een verkeerde afloop na de auscultatiemethode.

Expertblog wondzorg: ‘Zink bij smetten? Ken je producten’

Wondconsulent Tier Braams geeft een opfrislesje over zinkproducten bij smetten: welke gebruik je beter wel of niet?

Expertblog wondzorg: zo doe je een anamnese via ALTIS

Een veel gebruikte methode voor de anamnese bij een patiënt met een complexe wond is ALTIS. Maar hoe werkt dit ook alweer? Verpleegkundig specialist Henri Post frist je kennis op.

Expertblog wondzorg: ‘Een klacht is een gratis advies’

Mevrouw Maas wil geen zwachtels dragen. Haar antwoord op de vraag waarom niet, zet verpleegkundig specialist Annemiek Mooij aan het denken.

Blog Barbara: ‘Mijn inserviceopleiding was zo gek nog niet’

Barbara deed met plezier de inservice-a opleiding. Het was niet het walhalla, maar toch. Haar dochter doet de hbo-v en wil werken in het ziekenhuis. Hebben alle stages in andere sectoren dan wel zin?