Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corona: verpleegkundigen vrezen tekort mondneusmaskers, NU’91 wil vergoeding meerwerk

Verpleegkundigen maken zich zorgen over het tekort aan beschermende middelen tegen het coronavirus, blijkt uit diverse peilingen. In Europa wordt gesproken over verhoging van de productie. NU'91 pleit voor een onbelaste vergoeding voor extra werk.
Foto: ANP

Ruim 30% van de verpleegkundigen en verzorgenden die reageerden op een enquête van NU’91 vreest dat de huidige voorraad beschermende middelen op korte termijn niet meer toereikend is. Tot nu toe vulden ruim 2000 verpleegkundigen en verzorgenden de enquête in. Vooral aan mondneusmaskers en brillen is volgens hen een groot gebrek.

Vakbond CNV constateert dezelfde zorgen: ruim driekwart van de ondervraagden in hun peiling onder ruim 1000 leden twijfelt of er voldoende mondneusmaskers, brillen en handschoenen op voorraad zijn. Beide vakbonden vragen aandacht voor het tekort aan beschermende middelen.

Exportverbod andere landen

Op een Europese bijeenkomst in Brussel heeft minister Bruins vandaag opgeroepen tot solidariteit, omdat landen zoals Duitsland en Tsjechië exportverboden voor mondkapjes hebben aangekondigd, en de Franse regering alle mondneusmaskers heeft gevorderd voor Franse zorginstellingen.

Als andere landen exportverboden instellen voor beschermende middelen tegen het coronavirus, dan kan dat volgens Bruins leiden tot grote problemen voor het Nederlandse gezondheidsstelsel, schrijft de NOS.

Verhoging Europese productie

Een verdubbeling en misschien zelfs verdrievoudiging van de productie van beschermende middelen is mogelijk voor Europese fabrikanten, belooft EU-commissaris van Interne Markt Thierry Breton. Hij gaat de komende weken afspraken maken met fabrikanten over verhoging van de productie van mondkapjes en andere beschermende middelen.

Personeelstekort

Verpleegkundigen zijn ook bezorgd over een nog hoger personeelstekort als zorgverleners door het virus uitvallen, schrijven NU’91 en CNV. Van de ruim 1000 leden van CNV denkt 70% dat het niet zal lukken voldoende personeel te vinden. Leden van NU’91 geven aan dat ze bereid zijn om meer te werken indien nodig, maar dat daar wel een gepaste vergoeding tegenover moet staan.

Vergoeding voor meerwerk

NU’91 wil snel in gesprek met VWS over een vergoeding voor verpleegkundigen die vanwege het coronavirus extra uren maken. ‘Het moet geregeld zijn voordat een echte epidemie uitbreekt. En de vergoeding zou onbelast moeten zijn’, benadrukt een woordvoerder.

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. Hier vind je alle Nursing-artikelen over het coronavirus op een rijtje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.