Verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis besteden elke werkdag bijna een uur aan kwaliteitsregistraties. Slechts een derde van die registraties is nuttig, vinden zorgverleners. Dit blijkt uit een studie in het Radboudumc, UMCG en Rijnstate.
Gemiddeld houden verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis dagelijks gegevens bij voor 91 kwaliteitsregistraties. Daar zijn ze gemiddeld bijna een uur per dag aan kwijt, verpleegkundigen nog meer dan artsen. De gegevens moeten genoteerd worden voor allerlei verschillende partijen, van accreditatieinstellingen tot overheid en zorgverzekeraars.
Nutteloze en dubbele registraties
De tijd die de zorgverleners kwijt zijn aan registreren heeft niet direct invloed op het werkplezier, maar het gevoel onnodige registraties te doen heeft dat wel. Van alle registraties is volgens de artsen en verpleegkundige maar een derde bruikbaar om de zorg te verbeteren.
Nutteloze registraties zijn bijvoorbeeld dagelijks de pijnscore registreren terwijl de patiënt geen pijn heeft, of een decubitusscore noteren voor een patiënt die in dagbehandeling is. Ook moeten veel registraties dubbel ingevoerd worden omdat de verschillende systemen niet met elkaar communiceren.
Lagere kwaliteit van zorg
De vele onnodige registraties zijn niet alleen frustrerend, maar kunnen ook de kwaliteit van zorg verlagen, stellen sommige deelnemers aan het onderzoek. Doordat de registraties zoveel tijd kosten, blijft er minder tijd over voor patiëntenzorg. Ook geven zorgverleners aan het onprettig te vinden veel op een scherm kijken en minder naar de patiënt.
Burnout en vakverlaters
‘Het is hoog tijd dat zorgverleners en beleidsmakers met elkaar om tafel gaan zitten om hun informatiebehoeften op elkaar af te stemmen’, vindt hoofdonderzoeker Marieke Zegers van het Radboudumc. Zegers waarschuwt in het onderzoeksartikel dat eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat de vele administratie een belangrijke oorzaak is voor burnout en voor zorgverleners die het vak verlaten.
Zinvolle registraties
Het onderzoek is onderdeel van het project Zinvolle Registratie (ZIRE), waarin ziekenhuizen experimenteren met minder registraties. Zegers: ‘We hebben van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de ruimte gekregen om de kwaliteitsindicatoren op de intensive care tijdelijk los te laten en samen met artsen, verpleegkundigen en ex-ic-patiënten te bepalen welke registraties echt nodig zijn.’
Het onderzoek
Het onderzoek vond plaats in 2017 en 2018 op 5 afdelingen van het Radboudumc in Nijmegen, het UMCG in Groningen en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Het onderzoek bestond uit 3 delen: zorgverleners werden geobserveerd tijdens het werk, ze vulden een enquete in en de onderzoekers hielden interviews met een aantal zorgverleners. De studie is onlangs gepubliceerd in het International Journal of Health Policy and Management.
Lees Interacties
Praktijk
Organisatie van zorg
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account