Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Regeerakkoord: weinig aandacht voor tekort aan verpleegkundigen

Beroepsvereniging V&VN en brancheorganisaties Actiz en NVZ reageren teleurgesteld op het Regeerakkoord. De beroepsvereniging mist met name aandacht voor het personeelstekort in de zorg. Ook komt de wijkverpleging er volgens V&VN karig vanaf, terwijl in het regeerakkoord van 2012 nog een prominente positie voor deze groep was weggelegd.
Onderhandelaars Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) presenteren het regeerakkoord (foto ANP)
Onderhandelaars Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD) en Alexander Pechtold (D66) presenteren het regeerakkoord (foto ANP)

Bekijk hier het volledige regeerakkoord

Afgelopen zomer stuurde V&VN nog een brandbrief naar de Tweede Kamer over de personeelstekorten. Ook blijkt uit een recente peiling van de beroepsvereniging dat het personeelstekort voor ruim driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden invloed heeft op hun gezondheid of privéleven. ‘De bezuinigingen moeten niet leiden tot een nog groter tekort aan professionals. Er moet juist meer aandacht komen voor het behoud van huidige verpleegkundigen en verzorgenden,’ aldus V&VN.

Wijkverpleegkundige ondergesneeuwd

In het Regeerakkoord wordt wél gesproken over extra middelen voor (een betere organisatie van) palliatieve zorg, preventie en gezondheidsbevordering (170 miljoen). En zoals al eerder bekend wordt 2,1 miljard geïnvesteerd in de verpleeghuizen. ‘Deze investering wordt deels betaald uit bezuinigingen uit andere sectoren,’ reageert V&VN. ‘De grootste bezuiniging gaat ten koste van de ziekenhuizen. Zo wordt er 700 miljoen minder voor ziekenhuizen uitgegeven. Voor de wijkverpleging en de GGZ is er 100 miljoen euro minder beschikbaar.’

Met name over die laatste bezuiniging is V&VN zeer verbaasd. V&VN onderschrijft de beweging om zorg te verplaatsen naar de eerste lijn en noemt de voorgenomen bezuiniging op de eerste lijn dan ook ‘zeer onverstandig’. In het regeerakkoord van 2012 was er nog een prominente positie weggelegd voor de wijkverpleegkundige. ‘De wijkverpleegkundige heeft juist een cruciale rol bij het leggen van de verbinding tussen het medische en sociale domein,’ aldus de beroepsvereniging. Ook ActiZ vindt de bezuinigingen op de wijkverpleging onacceptabel. 

Ten koste van de ziekenhuizen

Ondanks de economische groei, wordt er dus gekort op de ziekenhuiszorg. Brancheorganisatie Nederlandse Verenigingen van Ziekenhuizen (NVZ) reageert teleurgesteld in een bericht op Zorgvisie.nl. ‘Het nieuwe kabinet legt de rekening bij de ziekenhuizen.’ De NVZ is bezorgd dat dit leidt tot minder of lagere kwaliteit van zorg. ‘De zorgvraag blijft toenemen, onder meer omdat de bevolking vergrijst. Ook moeten ziekenhuizen steeds meer uitgeven aan dure geneesmiddelen. De NVZ is bang dat noodzakelijke investeringen in bijvoorbeeld personeel, ICT en eHealth daardoor sterk achterblijven.

2 REACTIES

  1. Mijn verbazing is niet zo groot: de politiek behartigt al lang niet meer de belangen van het personeel aan bed. Als politici zelf ziek worden, hebben zij waarschijnlijk genoeg middelen zoals geld, status en een luxe verzekeringspakket om van een fijne zorg gebruik te kunnen maken. Ik heb geen vertrouwen in de wereldwijde politiek of de Nederlandse regering dat het weer goed zal komen in de zorg. Onze macht als verpleegkundigen is groot, massaal staken! Ook in prive klinieken. Durven we dat? YES, WE CAN!

  2. Lees alle reacties
  3. Waar komen we uiteindelijk uit:
    Wellicht de zorg georganiseerd zoals in zuid- en oost-europese landen. In een zkh of thuis komt een vpk enkel voor handelingen langs? Basiszorg en eten en drinken door mantelzorg of extra betalen voor een privekliniekof zuster.
    Is het over 10 jaae nog vanzelfsprekend dat je geholpen wordt met douchen als je het zelf niet meer kan. Of is dat voorrecht enkel voor de rijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.