Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liveblog #5 gesloten: de laatste corona-informatie voor verpleegkundigen

Nursing volgt de ontwikkelingen rondom het nieuwe coronavirus op de voet. In deze liveblog vind je de laatste verpleegkundige informatie. Heb jij verpleegvragen over het virus? Laat het ons weten in de reacties of stuur een mail naar nursing@bsl.nl.
Een triage verpleegkundige bij de spoedeisende hulp van het Catharina ziekenhuis. Bij de ingang van de spoedeisende hulp wordt bij bezoekers een eerste schifting gemaakt van wie eventueel coronavirusklachten heeft. ANP REMKO DE WAAL

> Veelgestelde vragen van verpleegkundigen + antwoorden 
> Klinisch redeneren bij covid-19 deel 1
> Mondneusmaskers: dit moet je weten  

Dit liveblog is inmiddels gesloten. 

NU’91: ‘Hang op 12 mei de vlag uit voor de zorg’ 
4 mei 2020

Als dank en waardering voor de inzet van zorgverleners, roept vakbond NU’91 op om dit jaar op 12 mei massaal de vlag uit te hangen. Naast de vlag is er ook een speciale poster ontwikkeld die te downloaden is via de site www.trotsverbindtons.nl. Deze posters kun je op het raam hangen, zodat 12 mei niet onopgemerkt voorbij gaat. Het initiatief voor deze actie komt van NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, en wordt ondersteund door diverse landelijke partijen.


VWS trekt 20 miljoen uit voor corona-steunfonds voor zorgverleners
3 mei 2020

Dat schrijft Nu.nl. Het geld is bedoeld voor het initiatief van 2 artsen die met dit fonds geld beschikbaar willen stellen aan bijvoorbeeld verpleegkundigen die ten tijde van de Covid-19-pandemie arbeidsongeschikt raken, en aan nabestaanden van overleden zorgverleners. Meer over dit corona-steunfonds voor onder andere verpleegkundigen lees je in dit artikel.


V&VN: ‘Veel verpleegkundigen door coronacrisis zwaarder psychisch belast’
1 mei 2020

7 op de 10 verpleegkundigen en verzorgenden hebben vanwege de coronacrisis vaker last van klachten als vermoeidheid, stress en onzekerheid. Dat blijkt uit een peiling van V&VN over de impact van covid-19 onder ruim 10.000 verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden. En er waren meer opvallende conclusies.

Vooralsnog 9 medewerkers in de zorg overleden aan corona
30 april 2020

Zeker negen Nederlanders die in de zorg werkten, zijn overleden aan het coronavirus. Zes van hen hadden al gezondheidsklachten, van de drie anderen is dat niet bekend. Dat maakt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmiddag bekend. Bij 13.884 zorgmedewerkers is het coronavirus vastgesteld. Van hen zijn 458 in ziekenhuizen opgenomen. Het gaat bijvoorbeeld om artsen, verpleegkundigen en huisartsen. Waar ze het virus hebben opgelopen, is niet bekend.


RIVM gaat ook zieke en overleden zorgmedewerkers melden
28 april 2020

Morgen laat Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid in Milieu (RIVM) weten hoeveel zorgmedewerkers in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden of in het ziekenhuis zijn beland.


Grootschalige Nederlandse studie moet helpen corona in verpleeghuizen in te dammen
27 april 2020

Een onderzoek in drie verpleeghuizen moet antwoord geven op de vraag: hoe kunnen verpleeghuizen de razendsnelle verspreiding van de ziekte onder hun bewoners beteugelen? Dat meldt CNO Bianca Buurman in de Volkskrant.


Pilot bezoek aan verpleeghuis mogelijk 11 mei
27 april 2020

Mogelijk kunnen sommige verpleeghuizen vanaf 11 mei weer een beperkt aantal bezoekers toelaten. Als dit kan gelden sowieso strenge voorwaarden. Minister De Jonge werkt aan een voorstel waar hij op 4 mei advies over vraagt aan het OMT. Op 6 mei valt dan een definitief besluit. Dat zegt de minister in een interview met het Nederlands Dagblad. Voorlopig kan bezoek alleen in een verpleeghuis waar de besmettingen beperkt zijn gebleven. Ook kan mogelijk slechts één mantelzorger langskomen, en is het bezoek in ieder geval op afspraak, in aparte ruimtes.


Nog steeds te weinig beschermingsmiddelen in VVT
25 april 2020

De verdeling van beschermende middelen in thuiszorg en verpleeghuizen laat te wensen over, stelt NU’91 op basis van een enquête. Volgens 47% van de deelnemers zijn er in hun instelling (vooral in de thuiszorg) onvoldoende beschermende middelen. Voorzitter Stella Salden waarschuwt voor de veiligheidsrisico’s, maar ook voor de mentale last bij verpleegkundigen en verzorgenden, die het gevoel hebben dat ze hun patiënten niet voldoende kunnen beschermen.
Het testen op corona gaat wel iets gemakkelijker en sneller, hoewel 45% het nog steeds moeizaam vindt verlopen.

RTL deed een vergelijkbaar onderzoek. Bekijk hier de uitzending over het gebrek aan beschermende middelen in de thuiszorg en in verpleeghuizen

Eerder meldden we al dat de werkgever je niet mag verplichten om zorg te verlenen met onvoldoende bescherming.


Mantelzorgers mogen zich binnenkort laten testen op coronabesmetting
23 april 2020

Mantelzorgers zullen binnenkort aanspraak kunnen maken op het testen bij de GGD op besmetting met het coronavirus. Dat zei minister De Jonge in een debat over de coronacrisis, op woensdag 22 april in de Tweede Kamer . Dat meldt Skipr.


Radboudumc ontwikkelt gezichtsschild als extra bescherming tegen aerosolen
23 april 2020

Vanwege het tekort aan beschermende hulpmiddelen heeft het Radboudumc een gezichtsschild (faceshield) ontwikkeld. Dit gezichtsschild wordt in het Radboudumc als extra bescherming tegen aerosolen gebruikt bovenop de chirurgische of FFP-maskers. Het voldoet aan de veiligheidseisen van de inspectie van SZW en gaat vanaf vandaag in productie. Niet alleen voor het Radboudumc, maar ook voor andere zorginstellingen in Nederland. Meer informatie.


Hugo de Jonge: ‘Neem alle belemmeringen weg om zorgmedewerkers te testen’ 
22 april 2020

Het testbeleid is sinds 2 weken uitgebreid naar zorgmedewerkers en patiënten met klachten buiten het ziekenhuis. Het aantal afgenomen testen is gestegen van 4000 per dag naar circa 7000 per dag. Toch is er volgens minister Hugo de Jonge ruimte voor meer. Het aantal door de GGD’en geteste personen ligt momenteel rond de 1500 per dag. ‘Vorige week bereikten mij signalen dat er nog barrières zijn bij het testen’, aldus De Jonge. ‘Zo verloopt de toeleiding richting GGD-testfaciliteiten nog niet optimaal, zijn er verschillen tussen regio’s en waren er vragen over de financiering van het testen. Ik heb de Kamer toegezegd dat ik terug zou komen op de inspanningen om alle werknemers in de zorg met klachten soepel via de GGD te laten testen.’ Lees meer hierover in de Kamerbrief van vandaag. 


Grote voorraad mondkapjes uit China komt volgende week aan 
22 april 2020

Er komen komende week bijna 2,75 miljoen FFP2 maskers in Nederland aan, samen met nog eens 13 miljoen chirurgische maskers. Bij de levering voor de komende dagen zitten meer dan 7 miljoen handschoenen en 1,8 miljoen isolatiejassen. Dat meldt Hugo de Jonge in een Kamerbrief.


Forse toename doden en besmettingen door corona in verpleeghuizen
22 april 2020

De uitbraak van het coronavirus neemt in verpleeghuizen in ernst toe. Het aantal geregistreerde sterfgevallen is sinds vorige week met ruim 200 opgelopen tot 841. Dat cijfer loopt fors achter bij het werkelijke aantal mensen dat is overleden. Dat komt omdat het gebaseerd is op gegevens van iets meer dan de helft van alle verpleeghuisbewoners in Nederland. Dat meldt de NOS.


ActiZ: gevaarlijke onduidelijkheid kabinet over inzet en beschikbaarheid mondkapjes
22 april 2020

Het kabinet moet snel duidelijkheid geven over de beschikbaarheid en noodzaak van mondkapjes voor medewerkers in verpleeghuizen en de wijkverpleging. Er is nu onduidelijkheid en dat is gevaarlijk, zegt branchevereniging ActiZ. Dat meldt de NOS.


Ziekenhuizen krijgen voorschot van verzekeraars, ‘nodig om vakantiegeld te betalen’
22 april 2020

Koepelorganisatie van ziekenhuizen NVZ en de zorgverzekeraars hebben daar afspraken over gemaakt, meldt het AD. Volgens bestuurders maken ziekenhuizen zoveel kosten en komt er door het uitstellen van planbare zorg zo weinig geld binnen, dat zonder deze ‘miljardendeal’ ziekenhuizen mogelijk niet aan betalingsverplichtingen hadden kunnen voldoen, zoals het uitbetalen van vakantiegeld aan verpleegkundigen.


Bezoek verpleeghuizen nog niet toegestaan; wel bij thuiswonende kwetsbare ouderen
21 april 2020

Bezoek aan verpleeghuizen vergroot de kans op introductie en verspreiding van het coronavirus, en dus volgt het kabinet de raad van het Outbreak Management Team (OMT) om de bezoekregeling aldaar niet te versoepelen. Deze maatregel geldt tot 20 mei. Kwetsbare ouderen in de thuiszorg mogen wel door 1 of 2 vaste naasten worden bezocht. Dat meldt premier Rutte vanavond tijdens de persconferentie over de maatregelen tegen het coronavirus.


CNO Bianca Buurman over de impact van de coronacrisis op de verpleging en verzorging
18 april 2020

CNO Bianca Buurman: ‘Wat ik zie als ik naar de coronacrisis kijk? (…) Het besef is ingedaald dat de verpleging en de verzorging de basis zijn van ons stelsel. (…) Het is mooi dat er wordt geklapt voor ze, maar het zou nog mooier zijn als er meer wordt geïnvesteerd.’ Lees het hele interview in het AD: https://bit.ly/3bgA3FT.


Onderzoek gestart naar ervaringen zorg in laatste levensfase bij covid-19
15 april 2020

Voor het onderzoek worden de ervaringen gezocht van onder andere verpleegkundigen, andere zorgverleners en naasten. Initiatiefnemers zijn meerdere universiteiten en hogescholen vanuit de stichting PALZON, onderzoekers Agnes van der Heide (Erasmus MC)  en Bregje Onwuteaka-Philipsen  (Amsterdam UMC) hebben de leiding.


Covid-19: herintreders gebaat bij duidelijkheid en ruimte
15 april 2020

Tienduizenden herintreders schieten te hulp vanwege covid-19. Hoe werk je effectief en in een positieve sfeer met hen samen? Lees meer.


Corona-herintreder Mayke: ‘Nu ik eindelijk iets kan doen, is de knoop in mijn buik weg’
13 april 2020

Zowel in Nederland als Vlaanderen dragen honderden voormalig verpleegkundigen hun steentje bij in de zorg voor coronapatiënten. Deel 2 van de serie corona-herintreders: leerkracht Mayke Jilderda (42) werkt nu tijdelijk in een tijdelijk coronacentrum in een omgebouwd viersterrenhotel. Lees meer.


Op de covid-afdeling denkt niemand dat de strijd al gewonnen is: ‘Hier sterven de patiënten soms letterlijk in mijn armen’
13 april 2020

Het instinct laat artsen en verpleegkundigen bij de behandeling van coronapatiënten voor het eerst in hun carrière in de steek. Altijd konden ze daar op vertrouwen. Nu kan iemand ineens dood in zijn bed liggen. En dat geeft stress. Op bezoek op de covid-afdeling van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Lees het artikel in De Volkskrant.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.