Werkgevers en de vakbonden bereikten afgelopen nacht een onderhandelingsakkoord over de cao vvt. De belangrijkste punten: 10% loonsverhoging, verruiming van de onregelmatigheidstoeslag en een protocol rondom grensoverschrijdend gedrag.
Het salaris wordt in stappen verhoogd: 5% in oktober 2023, 2,5% in maart 2024 en nog eens 2,5% in oktober 2024. Dit percentage komt boven op de eerdere verhoging van 3% die in maart 2023 is doorgevoerd. Met de verhoging gaan de ruim 450.000 werknemers in de vvt er in totaal 13% op vooruit. ‘Vooral werknemers in lagere schalen, maken flinke stappen’, zegt een woordvoerder van FNV. Er geldt namelijk een bodem van 125 euro bij 5% verhoging en van 75 euro bij 2,5%.
Verruiming van de onregelmatigheidstoeslag (ort)
Niet alleen het salaris, maar ook de onregelmatigheidstoeslag gaat omhoog. Het plafond komt namelijk te vervallen. De ort wordt volgens de nieuwe cao gekoppeld aan het volledige uurloon van de werknemer. Volgens NU’91 is dat uniek: ‘Nu is dat voor een groot deel van de verzorgenden en verpleegkundigen namelijk nog niet het geval, omdat er een maximum is gesteld waarover de ort wordt toegekend’, zegt de organisatie in een verklaring. In de praktijk valt de ort voor veel werknemers daardoor een stuk hoger uit.
Verhoging reiskosten en eerste keus roosters
Ook krijgen vaste medewerkers in de vvt eerste keus bij de invulling van roosters. Hiermee willen de bonden een verbeterde werk-privébalans voor vaste medewerkers. Daarnaast willen de bonden voorkomen dat vaste medewerkers de ‘zware’ of ‘vervelende’ diensten krijgen omdat zzp’ers nu vaak eerste keus hebben. ‘We zien dat vaste medewerkers onder andere uit vaste dienst vertrekken om meer invloed op roosters te krijgen. Dat willen we voorkomen’, zegt een FNV-woordvoerder.
Ook tijdens het reizen van en naar het werk gaan verpleegkundigen erop vooruit. Waar de reiskostenvergoeding voorheen nog 10 cent per kilometer was, gaat dit bedrag nu naar 17 cent per kilometer. De maximale afstand woon-werkverkeer gaat van 30 naar 40 kilometer.
Protocol grensoverschrijdend gedrag
Uniek in deze cao is een protocol tegen grensoverschrijdend gedrag. Beroepsorganisatie NU’91 pleitte voor een protocol nadat uit eigen onderzoek bleek dat 58% van de zorgprofessionals ooit te maken heeft gehad met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
NU’91 eiste bovendien een boeteclausule als de werkgever zich niet aan het protocol houdt. De bond was daarmee de eerste partij die een dergelijke boeteclausule voorstelt. Een woordvoerder geeft aan dat de uitwerking hiervan nog niet definitief is en het dus nog niet in deze cao-ronde meegaat.
Nog niet definitief
Het onderhandelingsakkoord is nog niet definitief. De vakbonden moeten het akkoord eerst nog voorleggen aan hun leden. Pas als zij akkoord zijn, is de cao definitief.
Cao-onderhandelingen
In maart liepen gesprekken over het openbreken van de cao op niets uit. Op 7, 15 en 21 juni onderhandelden de bonden en werkgevers opnieuw over de cao vvt. De cao voor de vvt loopt officieel nog tot eind dit jaar, maar de bonden wilden vanwege de inflatie al eerder een salarisverhoging. De nieuwe looptijd van de cao is tot december 2024.
Wat een waardeloos onderhandelingsresultaat. Eis was vooraf minimaal 10% erbij per 1 juli 2023.
Nou dat is leuk dat ze de loonsverhoging gaan verspreiden over twee jaar. In verband met de inflatie hebben we het geld nu hard nodig! Nu gelijk minimaal 10%!
Echt waardeloos dit voorstel.
Nu dit jaar moet de 10% erbij, volgend jaar dan word weer alles duurder kunnen we weer opnieuw beginnen want dan zijn we weer net zo ver als nu.
Houd het een keer op zeg.
Een interieurverzorgster verdiend bijna net zoveel als mensen in de zorg.
Terwijl een interieurverzorgster of supermarktmedewerker er niet eens extra heeft voor moeten leren en totaal geen medische verantwoordelijkheden hoeft te dragen.
We mogen toch wel wat harde beloont worden vind ik.
Even serieus na zo n inflatie.
Ik moet elke maand 2 tanken, en is best zuinige auto en krijg elke maand 6.80 € gestort.
10 %voor de bouwvak was het plan om erger te voorkomen en volgend jaar 5 %.
Volgende jaar word inflatie van tussen de 8 en 9% verwacht.
Alleen al de benzine gaat naar 2.50,gas en licht zal ook alleen maar weer stijgen.
Waardeloos dit, en hier is zoveel uur over vergaderd??Er is al kloof van 7% tot 10 % op de rest van Nederland en komen ze hiermee aan zetten, precies volgend jaar loop je weer er weer achteraan te hobbelen en is de cao ook nog eens met een jaar verlengd pfft.Hier schiet echt niemand in de zorg wat mee op, misschien in de top. Dit houd in met 10% erbij dat je er 100 netto bijkrijgt en de kosten met 400 dit jaar per maand gestegen zijn, en dan volgend jaar nog. Tijd voor omscholing want dit blijft maar zo.
Schrap dit maar gelijk, en was altijd 7 cent benzine en toen 9 en nu 17? Al jaren toeleggen.!
Waarom niet als de rest van Nederland 0.23 cent, uitgeknepen tot op het bot.. en blijkbaar blijft dit ook zo.
Bodem? Hoezo bodem? Dus als ik het goed begrijp mag je niet meer dan 125 euro (netto of bruto?) meer gaan verdienen bij 5% loonsverhoging. Waar slaat dit op? Ik ben in mijn loonschaal gekomen door hard te werken en veel bij te scholen. Ik zit nu door mijn 35 dienstjaren aan de top van de schaal en ga al niet meer jaarlijks omhoog. Nu krijg ik ook minder loonsverhoging vw een verkeerd soort solidariteit en gaat mijn uurloon minder omhoog. Voor mij stijgen ook de prijzen. Word nu nog een keer gestraft voor het feit dat ik mezelf ben blijven ontwikkelen.
Ben deze idiote bepaling trouwens niet tegengekomen in de CAO (academische) ziekenhuizen. Dat hadden de specialistisch verpleegkundigen die onder deze CAO’s vallen, echt niet gepikt.
Wie verzint deze onzin? Neem ons in de thuiszorg nou eindelijk eens serieus.
Normaal reageer ik niet, maar ff goed lezen.
Die bodem is vooral voor degene in de lagere schalen die met 5 % niet aan de 125 euro komt. Dus niet voor jou in je hogere schaal. Daar lijkt geen max aan te zitten.
Dank je wel Sas. Je hebt gelijk: ff goed lezen.
Goh, ik dacht alleen maar, jippie wat fijn, en was heel blij, maar na het lezen van alle reacties is mijn blijdschap weg en overgegaan in berusting.
Maar ik heb veel liever meer mensen op de vloer, zodat ik tijd heb voor mijn zorvragers.
Typisch een papieren idee…. ZZPers 1ste keuze bij het roosteren. In mijn team kwart zzper en die komen gewoon de zomervakantie niet, dus ra ra wie moeten er dan werken?
ZZP’ers vermijden , ze mogen blij zijn met een werkopdracht – nu en in de toekomst. Vadte medewerkers eerste keuze had sowieso altijd al zo moeten zijn.
Vakbonden bedankt!
Hi,
Wat fijn loonsverhoging, en we komen dichter bij een acceptabele reiskosten. Beetje bij beetje komen we er wel. Altijd wel de hoop dat de salarissen net zo snel meegroeien als de inflatie maar dit is niet alleen een probleem in de zorg maar is over alle sectoren. Mocht je te weinig verdienen kan je natuurlijk altijd kijken naar specialisatie in hogere functies zodat je verder kan groeien heb je zelf in de hand.
Erg jammer dat de ZZPers niet meer vooraf ingepland mogen worden, dit gaat ten koste van onze vakantiemogelijkheden omdat ze minder vooruit kunnen werken. het zal dus een strenger zomervakantie en feestdagen beleid worden. voor mij een grote teleurstelling, hoop dat deze keuze strategisch word heroverwogen, er staat al genoeg druk op ons werk.
De gemeenten verhogen hun tarieven voor de dienstverlening niet, de werkgever dient het tekort bij te passen, deze maakt of zware verliezen of gaat failliet .
Daar heeft een werknemer die daar prima werkt niets aan .