Dit komt naar voren uit een ledenraadpleging van beroepsvereniging V&VN, onder 1825 verpleegkundigen en verzorgenden. Twintig procent van de ondervraagden werkt graag in de nacht en daarvan vindt 66 procent de onregelmatigheidstoeslag het grootste voordeel. De relatieve rust en gezelligheid met collega’s scoren ook hoge ogen. Tachtig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden is echter niet blij met nachtdiensten, vooral omdat ze het dag- en nachtritme verstoren (75 procent). Daarnaast vindt 34 procent van de ondervraagden dat nachtdiensten niet goed aansluiten op het privéleven.
Zorgen om gezondheid
Meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft dankzij nachtdiensten wel eens of regelmatig te maken met slapeloosheid, vermoeidheidsklachten en prikkelbaarheid. Zij maken zich ook zorgen om de gezondheidseffecten op de lange termijn. Recent onderzoek van de Gezondheidsraad toont aan dat nachtdiensten inderdaad nadelige gevolgen hebben op de gezondheid. Melatonine, temazepam en oxazepam zijn volgens de raadpleging van V&VN de meest gebruikte slaapmiddelen onder zorgverleners die uit de nachtdienst komen. Van de ondervraagden gebruikt zestien procent die soms, vijf procent altijd.
Leeftijdsgrens
Onlangs reageerden verpleegkundigen massaal op het plan om in umc’s de leeftijdsgrens voor nachtdiensten een paar jaar naar boven op te schroeven. De reacties waren voornamelijk negatief, maar enkele oudere verpleegkundigen gaven aan dat zij graag nachtdiensten draaien omdat het werk dan minder zwaar is. Volgens Nursing-blogger Barbara zorgt het plan voor veel onrust op de werkvloer. Vakbond NU91 is tegen het plan.