Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ORT en lagere werkdruk lichtpuntjes in nachtdienst

Verpleegkundigen en verzorgenden waarderen aan nachtdiensten vooral het extra salaris en de relatief lage werkdruk. Het overgrote deel is echter geen fan van nachtwerk.
ORT nachtdienst
Onregelmatigheidstoeslag maakt voor verpleegkundigen de nachtdiensten draaglijker.

Dit komt naar voren uit een ledenraadpleging van beroepsvereniging V&VN, onder 1825 verpleegkundigen en verzorgenden. Twintig procent van de ondervraagden werkt graag in de nacht en daarvan vindt 66 procent de onregelmatigheidstoeslag het grootste voordeel. De relatieve rust en gezelligheid met collega’s scoren ook hoge ogen. Tachtig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden is echter niet blij met nachtdiensten, vooral omdat ze het dag- en nachtritme verstoren (75 procent). Daarnaast vindt 34 procent van de ondervraagden dat nachtdiensten niet goed aansluiten op het privéleven.

Ken jij deze tips al om wakker te blijven in je nachtdienst (en om daarna weer goed in slaap te kunnen vallen)?

Zorgen om gezondheid

Meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft dankzij nachtdiensten wel eens of regelmatig te maken met slapeloosheid, vermoeidheidsklachten en prikkelbaarheid. Zij maken zich ook zorgen om de gezondheidseffecten op de lange termijn. Recent onderzoek van de Gezondheidsraad toont aan dat nachtdiensten inderdaad nadelige gevolgen hebben op de gezondheid. Melatonine, temazepam en oxazepam zijn volgens de raadpleging van V&VN de meest gebruikte slaapmiddelen onder zorgverleners die uit de nachtdienst komen. Van de ondervraagden gebruikt zestien procent die soms, vijf procent altijd.

Leeftijdsgrens

Onlangs reageerden verpleegkundigen massaal op het plan om in umc’s de leeftijdsgrens voor nachtdiensten een paar jaar naar boven op te schroeven. De reacties waren voornamelijk negatief, maar enkele oudere verpleegkundigen gaven aan dat zij graag nachtdiensten draaien omdat het werk dan minder zwaar is. Volgens Nursing-blogger Barbara zorgt het plan voor veel onrust op de werkvloer. Vakbond NU91 is tegen het plan.

Deze voeding helpt je tijdens de nachtdiensten: tips en advies

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.