Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de best gelezen artikelen van 2020, over covid-19 én andere thema’s

Dat de 10 best gelezen Nursing-artikelen over corona gaan is waarschijnlijk geen verrassing. Toch werden dit jaar ook artikelen over andere onderwerpen goed gelezen.
Verschillende mondneusmaskers: een FFP2-masker linksonder, een niet-chirurgisch mondkapje rechtsonder en bovenaan een chirurgisch mondmasker
Hoe veilig is Foto iStock, Nicolas Garrat

De 10 best gelezen Nursing-artikelen uit 2020 zijn:

1. Mondneusmaskers: dit moet je weten, 27 mei
Mondneusmaskers kenden sommige verpleegkundigen al van isolatieverpleging. Sinds corona zijn mondkapjes, in ieder geval voorlopig, niet meer weg te denken uit het gewone straatbeeld. Logischerwijs gingen verpleegkundigen op zoek naar de verschillen tussen bijvoorbeeld FFP1-, FFP2- en chirurgische mondmaskers, en de juiste manier van gebruik. Het overzicht van alle belangrijke feiten rondom mondneusmaskers is dan ook het best gelezen Nursing-artikel van 2020.

2. Klinisch redeneren bij COVID-19, deel 1: het ziektebeeld, 3 april
Welke klachten komen het meest voor bij covid-19? Hoe wordt het coronavirus overgedragen? Wat zijn risicofactoren en wat zijn andere bijzonderheden van deze blijkbaar enorm grillige nieuwe ziekte? De hele wereld zocht dit jaar naar antwoorden op dergelijke vragen. De meest actuele informatie over het ziektebeeld vind je in deel 1 van de serie klinisch redeneren bij covid-19.

In het artikel bij de Nursing-Challenge Covid-19 leer je bovendien hoe covid-19 gediagnosticeerd wordt, hoe de behandeling van covid-19 eruitziet en wat de verpleegkundige aandachtspunten zijn. De toets bij dit artikel kun je nog steeds maken en levert 2 accreditatiepunten op.

3. Met deze tips draag je mondkapjes mogelijk iets comfortabeler, 21 oktober
Langdurig een mondkapje dragen geeft sommige verpleegkundigen klachten: pijnlijke oren, keelpijn, hoofdpijn, beslagen brillenglazen, benauwdheid. Lezers waardeerden tips zoals een earsaver gebruiken om de oren te ontlasten.

4. Meer bekend over coronabonus: wie, wanneer en hoe, 18 september
Op donderdag 25 juni kondigde het kabinet aan dat zorgverleners die zich extra hadden ingezet tijdens de eerste golf een coronabonus van €1000 zouden krijgen. Bijna 3 maanden later kwam de bijbehorende regeling. Die leverde trouwens weer nieuwe vragen op bij verpleegkundigen, de antwoorden daarop lees je in het artikel 5 veel gestelde vragen over de coronabonus – en de antwoorden. Inmiddels weten we ook dat er in 2021 nog een coronabonus van €500 komt, maar dat die regeling soberder wordt.

5. Mondneusmaskers opnieuw gebruiken: ja of nee?, 18 maart
In een periode waarin het vaak ging over schaarste aan beschermende middelen, kwamen onderzoekers van het RIVM met een methode om ffp2-maskers opnieuw te gebruiken. Momenteel schrijft het RIVM op haar pagina ‘herverwerken medische materialen’: ‘De informatie op deze webpagina is niet meer actueel. Vanaf 1 september is herverwerking van single-use medische materialen niet meer toegestaan. Herverwerking van single-use medische materialen werd eerder tijdelijk toegestaan als een laatste redmiddel bij schaarste.’ Nursing heeft in de week voor kerst het RIVM om een reactie gevraagd, maar deze nog niet ontvangen.

6. Corona: rechten en plichten van verpleegkundigen8 april
In dit artikel antwoorden op vragen zoals ‘Mag je patiënten weigeren te verplegen als ze het coronavirus hebben?’ en ‘Welke gevolgen heeft in quarantaine moeten voor je vakantiedagen?’ Dit specifieke artikel maakten we tijdens de eerste golf. Toen verpleegkundigen zich voorbereidden op de tweede golf, waren er zoveel nieuwe antwoorden én vragen bijgekomen dat een uitgebreide update wenselijk was. Lees dus eventueel ook ‘Veelgestelde vragen over verplegen tijdens coronacrisis’.

7. RIVM: zorgverleners uitgezonderd van quarantaine-advies na vakantiereis, 17 augustus
Ook deze bepaling heeft het RIVM inmiddels aangepast. Kort samengevat is dit het huidige advies voor zorgmedewerkers die terugkomen uit een risicogebied (oranje of rood label, oftewel op dit moment alle landen):
– In principe net als iedereen 10 dagen in quarantaine, maar:
– Op de 5e dag of na 5 dagen een PCR-test
– Bij positieve test, thuis in isolatie tot 5 dagen na de testuitslag (= in totaal 10 dagen quarantaine na thuiskomst)
– Bij negatieve test, zorgmedewerker hoeft niet thuis te blijven, tenzij zij/hij tijdens werk intensief contact heeft met covid-19-patiënten, dan altijd na thuiskomst 10 dagen in quarantaine
– Negatief getest na 5 dagen quarantaine en weer aan het werk: dan 10 dagen na terugkeer altijd een chirurgisch mondneusmasker minimaal type II. ‘Buiten het werk moeten zij contacten met kwetsbare personen zoveel mogelijk vermijden.’

Er zijn wel uitzonderingssituaties mogelijk, schrijft het RIVM. ‘Alleen in uitzonderingssituaties, waarbij de continuïteit van zorg in het geding kan komen door dreigende personele krapte, is er ruimte voor uitzonderingen op quarantaine/thuisblijf maatregelen voor zorgmedewerkers. De instelling/werkgever formuleert criteria (eventueel met benoemen van specifieke functies) wanneer de continuïteit van zorg in het geding komt en waarbij werknemers ten tijde van quarantaine bij uitzondering wel kunnen werken met gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Instellingen/werkgevers kunnen dit doen in overleg met de arbodienst/bedrijfsarts, verantwoordelijke voor de infectiepreventie en eventueel de GGD. De instelling/werkgever draagt hiervoor de eindverantwoordelijkheid.’

8. Bonus coronacrisis: iedere verpleegkundige die zich extra inzet krijgt 1000 euro netto, 25 juni
Het kabinet zag geen ruimte voor een salarisverhoging, maar wel voor een toen nog eenmalige coronabonus.

9. Covid-19 in de laatste levensfase: met deze adviezen verminder je klachten, 22 april
Het grillige beloop en de vele beperkingen die nodig zijn maken symptoombestrijding bij covid-19 heel lastig. De adviezen om toch van betekenis te kunnen zijn, van een verpleegkundig consulent palliatieve zorg en uit diverse handreikingen, staan niet geheel verrassend ook in de top 10 van best gelezen artikelen.

10. Verpleegkundigen over stervensfase covid-19: ‘Zelden heb ik iemand zo snel achteruit zien gaan’, 1 oktober
Waarschijnlijk herkenden veel verpleegkundigen de ervaringen van hun collega’s in dit artikel: het gevoel van machteloosheid, met nabestaanden die blijven worstelen met de impact van een geliefde geen passend afscheid kunnen bieden.

De best gelezen artikelen uit 2020 die niet over corona gaan:

  1. Amsterdam geeft verpleegkundigen voorrang op woning met deze voorwaardenover jaarlijks 50 tot 100 sociale huurwoningen en 50 tot 100 middeldure huurwoningen waar onder andere verpleegkundigen in 3 woonsituaties voorrang op krijgen.
  2. Deze verpleegkundige lag maanden op de ic, dit zijn haar adviezen over PICS, interview met verpleegkundige Daphne Bolman, die in 2013 twee maanden op de intensive care lag vanwege complicaties na een buikoperatie. Ze ontwikkelde het post-intensive care syndroom (PICS) en een posttraumatische stresstoornis (PTSS).
  3. BIG-nummer verplicht vermelden: dit verandert er voor verpleegkundigendefinitieve regels over een besluit dat tot veel ophef leidde, met uitleg over de aanpassingsperiode vanwege corona.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.